Expositie

 

Rijst en Houtvaart – Fred Boom vertelt….
02/09/2018 tm 04/11/2018

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:di t/m vr 11-17 uur weekend 13-17 uur

9-10-2018 Fred Boom vertelt in het Molenmuseum De Zaanse zeeschilder Fred Boom publiceerde dit jaar het boek ‘Rijst- en Houtvaart’ dat verscheen bij de gelijknamige... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:di t/m vr 11-17 uur weekend 13-17 uur

9-10-2018

Fred Boom vertelt in het Molenmuseum

De Zaanse zeeschilder Fred Boom publiceerde dit jaar het boek ‘Rijst- en Houtvaart’ dat verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Molenmuseum. De kunstenaar vertelt graag en fraai over zijn werk en over de expositie. U kunt daar de komende weekenden bij zijn. Tot en met zondag 4 november is Fred Boom iedere zaterdag en iedere zondag aanwezig tussen 13 en 17 uur. Reserveren is niet nodig.

1-8-2018

De haven van Zaandam was ooit een belangrijke houthaven. Schepen voerden massaal balken en stammen aan die in de Zaanse molens en de zagerijen werden verwerkt. Er was ook een periode dat er veel rijst werd aangevoerd, vooral door Britse schepen die op Birma voeren.

In de Zaanstreek werd de rijst gepeld, aanvankelijk in aangepaste gortmolens, maar al snel in pellerijen die door stoom en elektriciteit werden aangedreven. De imposante fabriekswand langs de Zaan in Wormer is nog een stille getuige van deze activiteit. Het 125 jarig bestaan van de Lassiefabriek is het levende bewijs van het succes.

In de tentoonstelling Rijst- en Houtvaart wordt aan de hand van nieuwe schilderijen van Fred Boom en van historisch beeldmateriaal een overzicht gegeven van het vervoer en verwerking van rijst en hout.

De schilderijen van Fred Boom zijn te koop.

http://fredboom.nl/

 

 

Verdwenen Zaanstreek. ‘De erfenis van Jan Kruijver’. Nog te zien t/m 12 augustus!
20/05/2018 tm 12/08/2018

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Als Frans Mars en Pieter Boorsma de vaders zijn van De Zaansche Molen, dan is de molenmakerszoon Jan Kruijver (1869 – 1950) de grootvader. Onvermoeibaar legde deze... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Als Frans Mars en Pieter Boorsma de vaders zijn van De Zaansche Molen, dan is de molenmakerszoon Jan Kruijver (1869 – 1950) de grootvader. Onvermoeibaar legde deze huisschilder talloze panden en molens vast vóórdat deze door de slopershamer werden geveld. En dat slopen nam epidemische vormen aan gedurende het lange leven van Kruijver. In navolging van deze pionier stelden ook mensen als Gerrit Mol, Remmet Ouwejan, Buschenhenke en Frans Mars zich ten doel de verdwijnende Zaanstreek in woord en beeld te vangen. De huisschilder Kruijver was in zijn hart vooral kunstschilder, aquarellist, tekenaar en historicus. Voor zijn tekeningen en schilderijen bestond van oudsher veel belangstelling, en de maker gaf ze graag weg. Zijn vriend Frans Mars noemde ze ‘Kruijvertjes’, vanwege de herkenbaarheid en de topografische nauwkeurigheid.

Naast potlood en penseel hanteerde Kruijver ook de pen met vaardige hand. Hij schreef talloze artikelen over de Zaanse geschiedenis in de dagbladen De Zaanlander en De Typhoon. Een bundeling daarvan verscheen in het boek De pelmolens in het Oostzijderveld (1925).

Grote betrokkenheid bij de Zaanse molens spreekt uit het Molenboek van Gesloopte Molens uit 1909. Het is een uniek exemplaar waarin Kruijver gesloopte molens afbeeldde en beschreef. Bij de oprichting in 1925 schonk Kruijver het unieke boek aan De Zaansche Molen. Uiteraard maakt het boekwerk deel uit van de huidige tentoonstelling.

In de overzichtstentoonstelling in het Molenmuseum zijn voor het eerst sinds 70 jaar werken van Kruijver bijeengebracht. De enthousiaste medewerking van molenkenner Ron Couwenhoven was cruciaal bij de totstandkoming van de expositie. Tijdens diens onderzoek doken er maar liefst 150 onbekende werken van Kruijver op. Een aantal ervan is te zien tijdens de tentoonstelling en worden dus voor de eerste keer aan het publiek getoond. Het oeuvre van Kruijver is zo omvangrijk dat Couwenhoven vermoedt dat er nog veel meer werken van hem zullen opduiken. Bij de tentoonstelling verschijnt een prachtig boek over leven en werk van Jan Kruijver; Verdwenen Zaanstreek, De erfenis van Jan Kruijver (€ 24,95) Bestel hier.

Foto: Johannes (Jan) Kruijver, Koog aan de Zaan 30 januari 1869 – Zaandam 7 mei 1950. Jan Kruijver (of Kruyver, waarmee hij veel van zijn werken signeerde) was beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist, tekenaar en historicus. Kruijver was huisschilder van beroep en voerde als zodanig een bedrijf in compagnonschap. In de Zaanstreek werd hij vooral bekend door zijn tekeningen en schilderijen van oud-Zaandam, die een grote topografische nauwkeurigheid vertonen. Hij publiceerde met regelmaat in De Zaanlander en na 1945 in De Typhoon. Ook over zijn eigen leven legde hij veel vast in handschriften die zijn terug gevonden. De foto is gemaakt op 30 januari 1944 en toont Kruijver aan het werk tussen zijn schilderijen. (bron. Zaanwiki)

 

Aanwinsten
11/02/2018 tm 22/04/2018

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Aanwinsten Met grote regelmaat wordt de collectie van De Zaansche Molen verrijkt met bijzondere objecten, boeken, documenten en kunstwerken. In iedere Windbrief maken we... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Aanwinsten

Met grote regelmaat wordt de collectie van De Zaansche Molen verrijkt met bijzondere objecten, boeken, documenten en kunstwerken. In iedere Windbrief maken we melding van schenkingen en aankopen. De collectie van De Zaansche Molen wordt gebruikt als instrument om meer kennis te vergaren over de technische en culturele geschiedenis van de Zaanse molens. Maar de collectie bevat natuurlijk ook gewoon bijzondere objecten en prachtige kunstwerken die de moeite waard zijn om voor volgende generaties te bewaren. Vaak zijn deze geschonken door leden van de vereniging en liefhebbers van de molengeschiedenis. Deze tentoonstelling laat zien wat er de laatste jaren zoal aan collectie is toegevoegd.

De expositie omvat onder andere maar liefst 12 schilderijen van fijnschilder Buschenhenke, een aantal schilderijen en tekeningen van Cees Vis, werken van Frans Mars, Piet Clijnk en Jan Kruijver, maar ook een seinlamp, een zaadsjouwerszak en een tabaksdoos.  En nog veel meer!

 

 

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie
17/12/2017 tm 21/01/2018

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie De Zaanse kunstenaar Jan Groenhart is een oude bekende voor het Molenmuseum. Tientallen jaren geleden exposeerde hij hier voor het... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie

De Zaanse kunstenaar Jan Groenhart is een oude bekende voor het Molenmuseum. Tientallen jaren geleden exposeerde hij hier voor het eerst. Toen werd hij bewonderd om het realisme in zijn verfijnde aquarellen van het Noord-Hollandse polderlandschap. Later werd zijn werk schilderachtiger: een reis naar Zuid Amerika in de jaren negentig van de vorige eeuw inspireerde hem tot een expressievere manier van werken. Weer later zocht hij de abstractie in strandgezichten en landschappen in Frankrijk en Nederland.

Jan Groenhart zei al eerder over zijn werk: “Na vijf of zes abstractere schilderijen merk ik dat ik terugkeer naar de basis. Dan schilder ik een realistisch werk. Een landschap met een watertje, vogeltjes, een paar koeien.”

De kunstenaar voelt zich steeds beter thuis in de abstracte manier van werken. En juist omdat hij steeds weer terugkeert naar het realisme is de stap naar abstractie voor de toeschouwer goed te volgen. “Landschappen en wolken worden vlekken, die je als kijker zelf kunt interpreteren.” Zegt hij.

“Als kunstenaar ontwikkel ik me steeds verder. De toeschouwer ziet in deze tentoonstelling de realistische schilderijen en de abstracte schilderijen naast elkaar, en ontwikkelt zo zijn eigen blik.”

Een abstract werk levert volgens Jan Groenhart een rijkere kijkervaring op dan een realistisch werk. Je blijft langer geboeid door de afbeelding omdat je uit het schilderij je eigen landschap maakt.

 

 

Voor het oog van de camera: Ontmoeting
30/09/2017 tm 03/12/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:di t/m vr 11-17 uur weekend 13-17 uur

Als vervolg op de tentoonstelling Tijdloos, start op 30 september de expositie Ontmoeting. Het worden ontmoetingen tussen vroeger en nu, tussen de voorbije en de huidige... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:di t/m vr 11-17 uur weekend 13-17 uur

Als vervolg op de tentoonstelling Tijdloos, start op 30 september de expositie Ontmoeting. Het worden ontmoetingen tussen vroeger en nu, tussen de voorbije en de huidige wereld, opnieuw met bijzondere foto’s. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 3 december. In series foto’s kunt u zien hoe molens moesten verdwijnen vanwege nieuw te bouwen fabrieken en woonwijken, en hoe sommige van die molens weer op een andere plek werden opgebouwd.

Soms werden molens letterlijk opgeslokt door een fabriek, zoals in het geval van molen De Hondeman.

Een andere soort ontmoeting is die van molen De Ooievaar en de Duyvisfabriek. Hier ontmoet de 17e eeuw de 21e eeuw. De hele Zaanstreek is vol van dit soort ontmoetingen. Sommigen zijn wel bekend, anderen zijn letterlijk uit het zicht verdwenen. In deze tentoonstelling vragen we aandacht voor een aantal van deze ontmoetingen.

 

Foto: De Hondeman verdwijnt letterlijk in de voortuitgang

 

 

 

 

Voor het oog van de camera; Tijdloos
20/05/2017 tm 17/09/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Vanaf zaterdag 20 mei is in het kader van Voor het oog van de camera; Tijdloos te zien. In de collectie van De Zaansche Molen bevinden zich vele duizenden historische foto’... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Vanaf zaterdag 20 mei is in het kader van Voor het oog van de camera; Tijdloos te zien.

In de collectie van De Zaansche Molen bevinden zich vele duizenden historische foto’s en tientallen films. Een aantal bijzondere foto’s zijn vanaf 21 mei te zien in de tentoonstelling Tijdloos. Het spreekt voor zich dat de Zaanse molens een hoofdrol spelen. Vanaf het begin van de fotografie werden de molens en het molenbedrijf op de gevoelige plaat vastgelegd. Bekende Zaanse fotografen van vroeger zijn bijvoorbeeld Jan Hondius, Freek Engel, Jan Breebaard en Pieter Nieuwstad. Zelden nog te zien geweest zijn de foto’s van A.J.D. Veen. En dan zijn er nog de vele onbekend gebleven makers die er met de camera op uit trokken.

Sommige foto’s in de tentoonstelling zijn bekend, anderen waren decennia lang verborgen, en enkelen zijn zelfs nog nooit te zien geweest. Maar alle foto’s zijn iconisch en daarom tijdloos.

Een foto die vandaag wordt genomen, kan morgen tijdloos zijn. Daarom wordt u van harte uitgenodigd om tijdens de tentoonstelling een selfie te maken in een tijdloos decor, uiteraard met een molen in de hoofdrol. En om het historische karakter van Tijdloos te onderstrepen kunnen de echte liefhebbers gebruik maken van een heuse camera obscura. Komt dat zien!

De expositie Tijdloos duurt tot medio september. Daarna start de tentoonstelling Ontmoeting.

Fotografen op een rij: van links naar rechts Engel Braun, Klaas Knaap, Jo Vooren, Floor Landsman en (waarschijnlijk) Klaas Tanger. Deze verzamelaars en molenaars staan hier in 1950 paraat om het insteken van een roed van Het Prinsenhof vast te leggen.