IFIKZ Van ambacht tot industrie

Maak het mee bij het IFIKZ MaakMee festival Zaanse Industrie!

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober is het zover. In het eerste weekend van de herfstvakantie brengt IFIKZ een boeiend en veelzijdig programma, waarmee we de industriecultuur van de Zaanstreek in de spotlights zetten.

De Zaanstreek is bekend om zijn molens. Zij zijn de voorlopers van de Zaanse Industrie. Industriemolens waren eigenlijk grote houten fabrieken. Ze verwerkten grondstoffen tot halffabricaten en soms tot producten. Op de Zaanse Schans en de Kalverringdijk nemen we je op drie plaatsen mee in de ontwikkeling van de Zaanse Industrie.

In het Molenmuseum kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de molens in de Zaanstreek. Speciaal voor volwassenen geeft Sjors van Leeuwen van Vereniging De Zaansche Molen een lezing over verdwenen molen-ambachten en voor kinderen is er een film over kinderarbeid. Bij Oliemolen De Bonte Hen maak je een industriemolen in vol bedrijf mee.

Molenmuseum:

Om 14.00 en 16.00 uur houdt molenaar Sjors van Leeuwen van Vereniging De Zaansche Molen een interessante lezing over verdwenen molen-ambachten. Hij vertelt beeldend over allerlei beroepen en ambachten die in vroegere tijden bij molens in gebruik waren. Het Molenmuseum is voor deze gelegenheid voorzien van Koek en Zopie en een heuse smid. Je kunt de lezing bijwonen tijdens je bezoek aan Molenmuseum|De Bonte Hen. Wil je een plaatsje daarvoor reserveren meld je dan s.v.p. hiervoor apart aan door een mail te sturen naar [email protected]

Oliemolen De Bonte Hen:

De Bonte Hen is de noordelijkste molen op de Kalverringdijk. In een oliemolen wordt uit oliehoudende zaden – zoals hennep, vlas en koolzaad – olie geslagen. Speciaal voor het IFIKZ-festival gaat De Bonte Hen in vol bedrijf, zoals dat vóór 1926 dagelijks het gebruik was. In ploegendienst laten de molenaars van De Zaansche Molen zien hoe uit de zaden olie wordt geslagen. Leuk en interessant om te zien en om bij te wonen! Verder is op de schuurzolder van De Bonte Hen een ambachtelijke werkplaats gevestigd waar zeilenmakers en harenmakers hun werk laten zien. De harenmaker maakt de specialistische persmatten voor de oliemolens. Dit vrijwel verdwenen beroep wordt alleen maar in De Bonte Hen uitgeoefend!

Lees meer over al het aanbod van het IFIKZ festival en aanmelden.