Nationale Molendag

In het weekend van 13 en 14 mei vieren we in ons land Nationale Molendag. Ook de Zaanse industriemolens zetten hun deuren wijd open voor publiek op zaterdag 13 mei. Een mooie gelegenheid om eens te kijken wat en hoe er wordt geproduceerd. In de molens op de Zaanse Schans wordt bijvoorbeeld olie geslagen, hout gezaagd, verf gemaakt en specerijen vermalen tot poeder. Is het je op de Zaanse Schans te druk? Ga dan naar De Schoolmeester of Het Prinsenhof in Westzaan waar respectievelijk papier en gort wordt gemaakt. Ook in De Koker in Wormer zal de molenaar met plezier laten zien hoe graan wordt vermalen tot meel.
Molens zijn misschien wel het belangrijkste symbool van Nederland. In ieder geval geldt dat voor de Zaanstreek, waar meer dan duizend molens vanaf de zestiende eeuw het eerste industriegebied ter wereld vormden. Stap terug in de tijd en zie wat de molens van toen nu nog steeds op dezelfde wijze produceren.

Belevenis
Hoe harder het waait, hoe sneller de wieken draaien en hoe meer de molen staat te schudden. Maak dat mee op zaterdag 13 mei. Het is alsof je in een tijdmachine stapt en een belevenis ondergaat van eeuwen terug. Zien, voelen en ruiken hoe een industriemolen van binnen werkt, is een compleet andere ervaring dan het alleen van buiten zien hoe hij draait. De molenaars van de monumentale molens staan klaar om de bezoekers het productieproces te laten zien. Zij zijn trots op hun molens, net zo als elke Zaankanter dat mag zijn.

Vaartocht
Een wandeling langs de molens op de Zaanse Schans is heel bijzonder. Tenslotte komen daarvoor jaarlijks honderdduizenden toeristen vanuit de hele wereld. Ook De Ooievaar en De Bleeke Dood zijn open. Deze aan weerszijde van de Zaan liggende molens, naast de Julianabrug, zijn slechts zelden te bezoeken. Voor De Ooievaar met toegang via het Duyvisterrein is aanmelden* noodzakelijk. Minsten even bijzonder, maar veel minder bekend, zijn de molens in Westzaan. Vanaf De Schoolmeester, de enige nog werkende papierwindmolen ter wereld, is er bovendien een bootverbinding met De Jonge Dirk, de kleinste molen van vereniging De Zaansche Molen die alleen over water bereikbaar is.
In molen De Schoolmeester is er een gratis workshop boekbinden te volgen welke georganiseerd zijn door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop.
Voor alle molens geldt een entreetarief dat ten goede komt aan het behoud van het Zaanse molenerfgoed.

*Aanmelden De Ooievaar op zaterdag 13 mei 2023:

De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 (vol) uur.
Aanmelden via 075-6288968 of [email protected]