NieuwsVacature2023
Vacature Beheerder Molenmuseum

Vereniging De Zaansche Molen is bijna honderd jaar oud en heeft als doel het Zaans molenerfgoed te behouden voor de toekomst en de kennis over en liefde voor de industriemolens te vergroten. Een aantal bezorgde Zaankanters vreesde in 1925 dat alle industriemolens zouden worden gesloopt en vervangen door moderne fabrieken. Zij namen het initiatief om vereniging De Zaansche Molen op te richten. Inmiddels is De Zaansche Molen een vrijwilligersorganisatie met bijna 4.000 leden die toekomst geeft aan de dertien industriemolens die ze in eigendom heeft en aan het bijzondere verhaal van de 1.100 Zaanse molens die de Zaanstreek ooit rijk was. Dat verhaal wordt verteld in de molens zelf en in het Molenmuseum op de Zaanse Schans.

In 1981 richtte Vereniging De Zaansche Molen de Stichting Wind Molen Compagnie op als werkorganisatie. De Wind Molen Compagnie stelt de molens tegen betaling open voor publiek en is verantwoordelijk voor de exploitatie van de molens en het Molenmuseum. Momenteel wordt de organisatiestructuur vereenvoudigd en in lijn gebracht met wet- en regelgeving en de Governance Code Cultuur.

In 2020 opende Vereniging De Zaansche Molen het eigentijdse en interactieve Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30, vlak bij de molens en op de Zaanse Schans.

Voor dit museum zoekt vereniging De Zaansche Molen wegens pensionering van de huidige functionaris, een

BEHEERDER MUSEUM

Zaandam │ 36 uur/ 1 fte per week │ Mbo+/Hbo│ Max. € 3.376,27 (schaal 7)

Wie zoeken we

Jij wordt enthousiast als je een bijdrage kan leveren aan het tentoonstellen van het verhaal van het Zaanse erfgoed. Je beschikt over aantoonbare leidinggevende capaciteiten, je bent een teamspeler, en hebt affiniteit met de museumwereld en het erfgoed. Daarnaast ben je een echte regelaar, ben je zowel digitaal als technisch onderlegd en ben je zeer communicatief vaardig, waarbij je uitstekend Engels en mogelijk nog andere talen spreekt. Tenslotte ben je sociaal en vind je het leuk om met diverse mensen in aanraking te komen.

Wat ga je bereiken

Als beheerder museum geef je leiding aan een enthousiast team van vrijwilligers en ben je verantwoordelijk voor de operationele dagelijkse gang van zaken, zoals het zorgen voor het opstellen van het rooster, het kassasysteem en het functioneren van de techniek in het museum. Je assisteert en werkt samen met de conservator en de collectiebeheerder bij aanpassingen in de museumpresentaties en het inrichten van exposities. Het museum heeft een seizoensgebonden piek in de zomermaanden; in de winter werk je dan ook mee aan het opstellen van wissel exposities en diverse overige projecten gerelateerd aan het Molenmuseum. Je legt verantwoording af aan de directeur van de vereniging.

Wat vragen we

  • Mbo+/Hbo werk- en denkniveau, bij voorkeur een opleiding op gebied van museumbeheer, facilitair management of toerisme;
  • Aantoonbare werkervaring in het leidinggeven aan een team van medewerkers en vrijwilligers;
  • Uitstekend communicatieve vaardigheden, waarbij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid naast het Nederlands, in de Engelse taal een must is;
  • Technisch inzicht en vaardigheid, zowel analoog als digitaal;
  • Aantoonbare affiniteit met de museumwereld en het erfgoed.

Je competenties

  • Je hebt overtuigende en authentieke leidinggevende competenties;
  • Je bent een organisator, proactief en zet deze om in acties;
  • Je zoekt samenwerking op, verbinding en vraagt om feedback;
  • Je bent sociaal en kunt goed omgaan met diverse soorten en groepen mensen (bezoekers van over de gehele wereld, vrijwilligers, medewerkers).

Wat bieden we

We hebben een team met betrokken en energieke collega’s en vrijwilligers met hart voor het Zaanse erfgoed. We bieden je een uitdagende en zelfstandige functie, op een prachtlocatie op de Zaanse Schans. Ook bieden we een goed arbeidsvoorwaardenpakket, zoals een marktconform salaris (we volgen de inschaling uit de cao-rijk). Het salaris is afhankelijk van ervaring en ligt tussen de € 2.615,23 en max. € 3.376,27 bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week (schaal 7).

Meer informatie of meteen solliciteren?

Geïnteresseerd? Stuur dan je motivatie en curriculum vitae ter attentie van Katelijne Prinsenberg, directeur De Zaansche Molen naar [email protected]. Kijk ook zeker voor informatie én inspiratie op www.zaanschemolen.nl. Heb je concrete vragen over de functie? Bel dan Sjors van Leeuwen op nummer 06-42950974.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.