DRIE EEUWEN MOLENGESCHIEDENIS

Of je je ontdekkingstocht over de Zaanse Schans begint of afsluit met een museumbezoek is om het even. De multimediale expositie prikkelt, bevraagt en daagt uit van begin tot eind. Het gaat over handel, cultuur en rijkdom, maar ook over hard werken, armoede en sociale ontwikkeling. Zo is er een gigantisch panoramaschilderij van maar liefst 11 meter breed, waarop alle molens bij Oost Zaandam van rond 1800 te zien zijn. En er is een interactieve maquette waarbij het je duizelt: 1100 molens in de Zaanstreek zijn hierop in beeld gebracht. Eigenzinnige virtuele gidsen reizen met je mee door het museum en leveren gevraagd en ongevraagd commentaar.

Flora, fauna en een kopje koffie
Op de bovenverdieping kun je genieten van wisselende exposities en films, maar ook de molenmakerij, gereedschappen en modellen zijn te bewonderen. Vanaf deze verdieping heb je een adembenemend uitzicht over de polder. Gaandeweg pik je nog wat weetjes mee over de omringende flora en fauna. Al dan niet onder het genot van een lekker kopje koffie en meer.

Films voor de jeugd
Kinderarbeid in het Molenmuseum?!
Vroeger werkten kinderen lange dagen in de molens. Was je 12 jaar, dan ging je van school en ging je werken voor een baas. Dat was geen lolletje. In de film “Op je klompen naar je werk” wordt dat maar al te duidelijk.

Expositie
Makers van molens

In deze expositie maakt u kennis met het veelzijdige ambacht van de molenmakers en de rol die zij spelen bij het in standhouden van onze industriemolens.
In de filmzaal draait de film Molenmakers gevraagd; een korte film voor jong en oud over het vak molenmakers. Lees meer

Te zien tot en met 123 januari 2025.

Bereikbaarheid Molenmuseum
Het Molenmuseum ligt aan de noordzijde van de Zaanse Schans, net voorbij oliemolen De Bonte Hen. U kunt parkeren op het parkeerterrein van de Zaanse Schans.
Het Molenmuseum is goed bereikbaar per fiets of te voet en ligt direct aan de Kalverringdijk. Er is een ruime fietsenstalling.

Toegankelijkheid mindervaliden Molenmuseum
Het Molenmuseum van de Wereld van Windmolens is goed toegankelijk voor mindervaliden. Voor mindervaliden zijn drie parkeerplaatsen beschikbaar naast het Molenmuseum. Deze parkeerplaatsen zijn bereikbaar via de noord route / Engewormer. Navigeer naar Kalverringdijk 30 en rijd via de polder. Het is niet toegestaan om met de auto via het fietspad langs de molens het Molenmuseum te bereiken.

Voorzieningen: Entreehelling, invalidentoilet, lift (rolstoelen met grote of gekantelde zitting passen helaas niet altijd in de lift). Het museum is rolstoelvriendelijk ingericht om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Hulphonden mogen mee naar binnen. Tevens is er op aanvraag een rolstoel beschikbaar bij de ingang. ([email protected] of 075-6288968)