WORD VRIJWILLIGER
Jonge Schaap - Simone Ronchetti-10
Molenmuseum - Simone Ronchetti-21

De Wereld van Windmolens (onderdeel van vereniging De Zaansche Molen) is een succes dankzij de inzet de inzet van honderden vrijwilligers. Er zijn veel handen nodig om de molens te laten draaien en malen, bezoekers te ontvangen in het Molenmuseum, op de molens en om de vereniging goed te laten functioneren. Er is werk voor doeners en denkers, mensen die hun handen uit de mouwen willen steken.

 

WAT KAN JE KOMEN DOEN
Er zijn verschillende taken en functies voor vrijwilligers bij de Wereld van Windmolens. Voor alle functies zoeken we regelmatig mensen die lekker bezig zijn met het Molenerfgoed. Voor sommige technische functies kan je beter geen twee linkerhanden hebben en soms fysiek je mannetje (M/V) kunnen staan. Een vreemde taal durven spreken is handig omdat mensen van over de hele wereld komen om onze molens te bezoeken. Wat je achtergrond ook is, wat je ook voor kennis en ervaring hebt, bij de Wereld van Windmolens is er voor jou zeker iets te doen.

MUSEUMMEDEWERKER / SUPPOOST
In het Molenmuseum vertellen we de verhalen van de Zaanse molengeschiedenis: rijkdom en armoede, innovaties en ondernemerschap, bloei en verval. En vooral: molens. Veel molens. Het museum kijkt uit op de echte molens. Deze machtige machines uit vroeger tijden zijn opengesteld voor het publiek. Zij vormen de buitencollectie waar de bezoeker de beleving ervaart van de werkende molen. Het Molenmuseum toont de binnen collectie met de verdieping van het molenverhaal. Kijken en doen staan hier centraal. Voor alle museumfuncties zoeken we gastvrije mensen die sociaal vaardig zijn en naast het Nederlands tenminste de Engelse taal beheersen.

Museumbalie

In het Molenmuseum worden onze gasten mede door vrijwilligers ontvangen. Dit houdt in de kaartverkoop aan de kassa, verkopen van museumproducten uit de museumwinkel en uitleg geven over het bezoek.

Suppoost

Een suppoost is aanwezig in het museum, wijst mensen de juiste weg, kan toelichting geven over de museumobjecten en uitleg geven over de Zaanstreek en de molens. Het museum is een ontdek museum dus de gasten gaan meestentijd zelfstandig op onderzoek uit. Een leuke functie waar soms waardevolle gesprekken ontstaan.

Lid van een maalploeg

Molens moeten draaien en daarvoor hebben we mensen nodig die plezier hebben in techniek. Onder leiding van de verantwoordelijk molenaar laten de leden van een maalploeg de molen draaien, geven uitleg en doen klein onderhoud in en rond de molen. Onze molens worden ook gebruikt als opleidingsmolen, mocht je molenaar willen worden.

Lid van de redactie – Sociale media

Vereniging De Zaansche Molen geeft niet alleen het kwartaalblad De Windbrief uit, maar ook een maandelijkse digitale nieuwsbrief. Bovendien is de vereniging actief op sociale media. Wij zijn altijd op zoek naar mensen met redactionele ervaring en naar ondersteuning bij het vervaardigen van het blad, zoals opmaak en fotografie. Ook zoeken we mensen die de kracht van de sociale media kennen en willen meehelpen onze kanalen te verbeteren en actueel te houden.

Bestuur en Commissies

Behalve het hoofdbestuur kent De Zaansche Molen nog het bestuur van De Windmolencompagnie (WMC); verantwoordelijk voor de exploitatie van de molens, de Technische Adviescommissie (TAC); verantwoordelijk voor het onderhoud en de restauraties van de molens en de Museumcommissie. Om zitting te nemen in één van deze besturen of commissies zijn bestuurlijke ervaring, technisch en/of commercieel inzicht en contactuele vaardigheden zeer gewenst. De kennis en ervaring uit jouw loopbaan neem je mee naar de commissies.

Lid van het promotie/ledenwerfteam

Als lid van dit team sta je met een stand van de vereniging op jaarmarkten, beurzen en evenementen. En op de Zaansche- of de Nationale Molendag ben je aanwezig in één van onze molens om daar het publiek te informeren over de vereniging.

Winkel De Bleeke Dood en De Huisman voor zomerperiode 2021

Voor een aantal locaties zijn wij op zoek naar vrijwilligers, die daar een dag(deel) per week zouden willen werken. Het gaat om de volgende locaties:
1. De winkel in molen De Huisman, die nu alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open kan, maar met meer vrijwilligers vaker haar deuren kan openen
2. De winkel in molen De Bleeke Dood, die binnenkort ook weer haar deuren wil openen op vrijdag, zaterdag en zondag, zeker gedurende de zomermaanden.

In beide winkels worden tickets voor het museum en de molens verkocht en er worden diverse molenproducten aan de man gebracht. Bij voldoende interesse wordt er vanaf beide molens ook een vaartocht met molen- en museumbezoek aangeboden

Vrijwilligers voor klusjesploeg (Mopperploeg)

We zoeken technisch aangelegde personen voor kleine eenvoudige klusjes in en rond onze molens.
Het gaat om timmer, loodgiet, schilder, electra en straat, grond en tuinwerkzaamheden.
Meestal zijn het klusjes van een paar uur in ploegjes van 2 personen uit te voeren.
Uit te voeren werkzaamheden ’s ochtends (in overleg te bepalen) of op afroep.

Beloning:
• gezellig mopperen tijdens “t Schoften” in een molen
• Lekker bakkie koffie samen
• voldoening in het behouden van het Zaans Erfgoed

 

Nieuwsgierig geworden naar wat jij kan komen doen?
Meld je dan hieronder aan.
Wij nemen vervolgens contact met jou op voor een gesprek waarin we gaan kijken hoe jij het beste kan meehelpen bij de Wereld van Windmolens.
Wij willen je graag ontmoeten!

Schrijf je hier in

Velden met een * zijn verplicht

    WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR