WORD VRIJWILLIGER
Vrijwilligers De Zaanche Molen
Promotieteam De Zaansche Molen

De Wereld van Windmolens (onderdeel van vereniging De Zaansche Molen) is een succes dankzij de inzet de inzet van honderden vrijwilligers. Er zijn veel handen nodig om de molens te laten draaien en malen, bezoekers te ontvangen in het Molenmuseum, op de molens en om de vereniging goed te laten functioneren. Er is werk voor doeners en denkers, mensen die hun handen uit de mouwen willen steken.

 

LEUKE VRIJWILLIGERJOBS BIJ DE ZAANSCHE MOLEN. EEN WERELDJOB!
Er zijn verschillende taken en functies voor vrijwilligers bij de Wereld van Windmolens. Voor alle functies zoeken we regelmatig mensen die lekker bezig zijn met het Molenerfgoed. Voor sommige technische functies kan je beter geen twee linkerhanden hebben en soms fysiek je mannetje (M/V) kunnen staan. Een vreemde taal durven spreken is handig omdat mensen van over de hele wereld komen om onze molens te bezoeken. Wat je achtergrond ook is, wat je ook voor kennis en ervaring hebt, bij de Wereld van Windmolens is er voor jou zeker iets te doen. Een leuke bijkomstigheid van vrijwilligerswerk bij De Zaansche Molen is dat je niet ver hoeft te reizen om mensen uit de hele wereld te ontmoeten.

Actuele vrijwilligers vacatures:

  • Voor molen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans zijn wij op zoek naar een vrijwilliger publieksontvangst/kassa op zondagmiddag.
  • Voor het educatieteam zoeken wij per direct naar docenten voor ontvangst groepen 3 en 4.
  • Voor het promotieteam zoeken wij nieuwe enthousiastelingen; start seizoen 5 mei op de braderie in Wormerveer.
  • Vanaf 1 maart voor oliemolen De Zoeker kassamedewerker/ontvangst gasten 7 dagen per week. Halve dagen mogelijk.

MOLENMUSEUM

In het Molenmuseum vertellen we de verhalen van de Zaanse molengeschiedenis: rijkdom en armoede, innovaties en ondernemerschap, bloei en verval. En vooral: molens. Veel molens. Het museum kijkt uit op de echte molens. Deze machtige machines uit vroeger tijden zijn opengesteld voor het publiek. Zij vormen de buitencollectie waar de bezoeker de beleving ervaart van de werkende molen. Het Molenmuseum toont de binnen collectie met de verdieping van het molenverhaal. Kijken en doen staan hier centraal. Voor alle museumfuncties zoeken we gastvrije mensen die sociaal vaardig zijn en naast het Nederlands tenminste de Engelse taal beheersen.

Museumbalie en suppoost

In het Molenmuseum worden onze gasten mede door vrijwilligers ontvangen. Dit houdt in de kaartverkoop aan de kassa, verkopen van museumproducten uit de museumwinkel en uitleg geven over het bezoek.

Een suppoost is aanwezig in het museum, wijst mensen de juiste weg, kan toelichting geven over de museumobjecten en uitleg geven over de Zaanstreek en de molens. Het museum is een ontdek museum dus de gasten gaan meestentijd zelfstandig op onderzoek uit. Een leuke functie waar soms waardevolle gesprekken ontstaan.

Lid van een maalploeg

Molens moeten draaien en daarvoor hebben we mensen nodig die plezier hebben in techniek. Onder leiding van de verantwoordelijk molenaar laten de leden van een maalploeg de molen draaien, geven uitleg en doen klein onderhoud in en rond de molen. Onze molens worden ook gebruikt als opleidingsmolen, mocht je molenaar willen worden.

Publieksontvangst bij de molens

Voor de molens zoeken wij kassamedewerkers en rondleiders. De kassamedewerker verkoopt of scant de tickets en geeft algemene informatie over wat er in de molen zoal te zien is. De rondleider ontvangt de bezoekers en legt uit wat voor molen het is, hoe de molen werkt, wat er gemaakt wordt en bij een goede wind kan de productie live worden getoond.

Lid van de redactie – Sociale media

Vereniging De Zaansche Molen geeft niet alleen het kwartaalblad De Windbrief uit, maar ook een maandelijkse digitale nieuwsbrief. Bovendien is de vereniging actief op sociale media. Wij zijn altijd op zoek naar mensen met redactionele ervaring en naar ondersteuning bij het vervaardigen van het blad, zoals opmaak en fotografie. Ook zoeken we mensen die de kracht van de sociale media kennen en willen meehelpen onze kanalen te verbeteren en actueel te houden.

Commissies

De Zaansche Molen heeft nog een aantal commissies: de Technische Adviescommissie (TAC); verantwoordelijk voor het onderhoud en de restauraties van de molens en de Museumcommissie. Om zitting te nemen in één van deze commissies zijn inhoudelijke ervaring, technisch en/of commercieel inzicht en contactuele vaardigheden zeer gewenst. De kennis en ervaring uit jouw loopbaan neem je mee naar de commissies.

Lid van het promotie/ledenwerfteam

Als lid van dit team sta je met een stand van de vereniging op jaarmarkten, beurzen en evenementen. En op de Zaansche- of de Nationale Molendag ben je aanwezig in één van onze molens om daar het publiek te informeren over de vereniging.

Winkel molen De Huisman

Voor molen De Huisman op de Zaanse Schans zijn wij op zoek naar vrijwilligers, die daar een dag(deel) per week zouden willen werken.
In de winkel worden tickets voor het museum en de molens verkocht en er worden diverse molenproducten aan de man gebracht.

Museumdocent

Begeleiding voor de ontvangst van schoolgroepen. Dat kan in het Molenmuseum zijn, maar er worden ook educatieve programma’s gegeven bij de molens. In de vakanties bieden we graag activiteiten aan, daar zijn de museumdocenten ook actief. Geen affiniteit met kinderen? Rondleidingen voor volwassenen zijn ook mogelijk.

Meedenken over educatie? Graag!

 

Nieuwsgierig geworden naar wat jij kan komen doen?
Meld je dan hieronder aan.
Wij nemen vervolgens contact met jou op voor een gesprek waarin we gaan kijken hoe jij het beste kan meehelpen bij de Wereld van Windmolens.
Wij willen je graag ontmoeten!

Schrijf je hier in

Velden met een * zijn verplicht

    WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR