Wat wij doen

We mogen de molens langs de Zaan gerust erfgoed van wereldformaat noemen. Vooral voor deze molens komen vanuit de hele wereld jaarlijks miljoenen mensen naar de Zaanstreek. We moeten dus zuinig zijn op dit culturele erfgoed.
De monumentale oude fabrieken – want dat zijn de Zaanse industriemolens – hebben veel zorg nodig om te kunnen blijven draaien. En dat is precies wat De Zaansche Molen doet: zorgen dat de molens toekomst hebben en in blakende conditie blijven. Klaar om bezoekers te ontvangen en mensen te laten genieten van de tijdloze vindingrijkheid uit het verleden.

De binnen- en buitencollectie
Industriemolens zijn kenmerkend voor de Zaanstreek. Ze produceren papier, gort, verfstoffen, meel, specerijen, allerlei soorten oliën, planken en balken. Onze dertien industriemolens zijn weliswaar fabrieken uit vorige eeuwen, maar ze produceren heel modern: energieneutraal. Zij worden ook wel de buitencollectie genoemd van het Molenmuseum, waar zich de binnencollectie bevindt.

De modelbouwclub
Bovendien heeft de vereniging een eigen jeugdclub. In de maanden september t/m mei is er voor jongeren van acht tot achttien op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur een modelbouwavond in molen Het Pink. De leden van de club komen dan niet alleen bij elkaar om molentjes te bouwen, maar ook omdat het gezellig is en omdat zij regelmatig de echte molens bezoeken.
Om deel te kunnen nemen aan de modelbouwclub of ook wel timmerclub genoemd wordt je eerst Jeugdlid. De timmerclub kost € 27,50 per seizoen van september t/m mei.
Klik hier voor meer informatie of aanmelden.

De seniorenclub
In molen Het Pink zoeken de ‘senioren’ elkaar op. Lekker samen aan het werk met hout, bijvoorbeeld om een Zaanse spin te maken, of zomaar een vogelhuisje. Een bakkie koffie in de molenhut hoort daar ook bij.
Tijd: maandagmiddag van 13.30 – 16.30 uur
Pré: affiniteit met houtbewerken
Meer info via de heer Joop Koopman [email protected] of 075-6178769

Praktijk en opleiding
Alle vrijwilligerswerk bij De Zaansche Molen leer je in de praktijk van andere vrijwilligers. Behalve het molenaarschap. Om molenaar te worden op een van onze molens moet je gediplomeerd molenaar zijn. De opleiding tot molenaar wordt verzorgd door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Een deel van deze opleiding vindt plaats op molens van De Zaansche Molen.