Oktober: De Huisman in beeld
In het kader van het 100-jarige jubileum van vereniging De Zaansche Molen wordt elke maand één van onze molens uitgelicht.
In oktober is specerijenmolen De Huisman, in Zaandam aan de beurt.
De Huisman, De Haan of Het Indisch Welvaren?
Op het fraaie naambord van molen De Huisman staat geschreven: ‘Hier kreeg een kippevrijer een huisman tot berijder’. Deze zin zegt alles over de ontstaansgeschiedenis van de molen. In feite zijn er namelijk twee molens en één papierpakhuis betrokken bij het ontstaan van de huidige specerijenmolen De Huisman.
Ten eerste is het pakhuis van origine van pakhuis De Haan en ten tweede behoren de achtkant, de kap en de wieken aan de oude mosterd- en snuifmolen De Huisman. Ten slotte zijn de maalwerktuigen van het specerijenmolentje Het Indisch Welvaren. Het papierpakhuis De Haan bevond zich al op de Kalverringdijk, maar De Huisman en Het Indisch Welvaren stonden oorspronkelijk aan het Blauwe Pad in Zaandam. In de jaren vijftig moesten de twee molens daar verdwijnen in verband met de saneringsplannen van de Gemeente Zaandam. De oude Huisman werd in 1955 naar de Kalverringdijk verplaatst en twee jaar later volgde het specerijenmolentje. Eigenlijk is de huidige specerijenmolen De Huisman dus een gelukkig samengaan van een pakhuis en een tweetal windmolens.
Vanaf 1961 werd in De Huisman de bekende Zaanse Mosterd gemaakt, zoals die vroeger ook gemaakt werd en in grote Keulse potten door jongens aan huis verkocht werd voor een paar ‘centen’. Op enkele uitzonderingen na had elke Zaangemeente wel een dergelijke molen. In 2011 werd de molen geheel gerestaureerd naar originele opstelling en is de molen opengesteld als specerijenmolen door de vereniging.