2020Nieuws
1,4 Miljoen kilometer door de Zaanse lucht

Roede van De Zoeker in delen verkocht om vervanging te financieren

In De Zoeker wordt dagelijks lijn- of arachideolie geslagen, honderden liters op jaarbasis. Dit proces wordt gade geslagen door zo’n 80.000 bezoekers per jaar, buiten de coronacrisis natuurlijk. Veiligheid van het productieproces heeft dus een hoge prioriteit. Maar juist daar knelt op dit moment de schoen of liever gezegd de roede. Na vervanging van de binnenroede in 2002 is nu ook de buitenroede aan de beurt. Je moet er niet aan denken dat een breuk zich voordoet op het moment dat er veel bezoekers op de molen zijn. Juist daarom is nu het moment om de roede te vervangen.
Vervanging van de buitenroede gaat zo’n 35.000 euro kosten. Hoe gaan we dat in deze tijd bekostigen? Naast een gedegen projectplan heeft de vereniging ook een dekkingsplan opgesteld. Flinke bijdragen van overheden, nationale en lokale fondsen zijn daarin opgenomen en dat ziet er veelbelovend uit. Naar verwachting zal zo het overgrote deel van de kosten kunnen worden gedekt. Maar er blijft een gaatje over in de begroting van zo’n 3.000 euro en daarvoor vragen wij uw hulp.

Hebbeding
Na het vervangen van de oude roede worden de hekkens in stukjes gezaagd en verwerkt in leuke aandenkens (zie foto). Het worden ‘hebbedingen’ die voor een aantrekkelijke prijs worden verkocht. Genummerd wel te verstaan en in een ‘limited edition’, zoals dat in goed Nederlands heet. Hoe mooi is het om dat stukje hout thuis neer te zetten, dat met zo’n 20 miljoen omwentelingen bijna 1,4 miljoen kilometer heeft afgelegd door de Zaanse lucht en dus als het ware 34,5 keer de aarde is rondgegaan? Ook de zeilen en windborden, die dezelfde astronomische reis hebben afgelegd worden verkocht.

Bestellen
Het is de bedoeling dat de roede aan het begin van de zomer zal worden vervangen. IJs en weder dienende (lees: als coronamaatregelen het toestaan), worden alle kopers van delen van de oude roeden uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst in De Zoeker. Tijdens deze bijeenkomst wordt de nieuwe roede officieel ingewijd en krijgen alle gasten een rondleiding door de molen. Aan het einde van de bijeenkomst staat voor elke gast/koper zijn bestelde onderdeel klaar.
Weliswaar duurt dat allemaal nog even maar wees er toch vlug bij en bestel direct één of meer voorwerpen. De Zaansche Molen zal uw bestelling met blijdschap noteren maar waarschuwt alvast OP = OP!

Te verkopen onderdelen:
Heklat € 25,-
Windbord € 50,-
Zeil € 500,-
Als dank voor deelname aan de actie krijgt iedere koper van een roede-onderdeel een kunstwerkje, gemaakt van stukje heklat.

Geschiedenis van De Zoeker:
1672 Bouw als oliemolen in het Guisveld met achtkant van andere molen
1891 Inrichting als verfmolen
1914 Herinrichting als oliemolen met oliewerk van Het Rad van Avontuur
1925 Getroffen door een windhoos, aanleiding voor oprichting De Zaansche Molen
1940 Molen kwam stil te staan maar werd toch weer opgestart
1958 Oprichting Olieslagerscontract 1958 dat voorziet in salaris molenaar en maalgoed
1968 Verhuizing van het Guisveld naar de Zaanse Schans
1993 Grote restauratie kap en rietdek
2002 Breuk en vervanging van de binnenroede
2021 Vervanging van de buitenroede

Bestel hier je onderdelen

Velden met een * zijn verplicht