De Zaansche Molen: 95 jaar jong

Op 17 maart is het precies 95 jaar geleden dat Frans Mars in de krant schreef: ‘Geen woorden maar daden!’
Het was de dag waarop hij vereniging De Zaansche Molen oprichtte. En dat was hard nodig, want van het woud aan wieken dat eens boven het Zaanse land draaiden was niet meer dan een hand vol ruïnes over.
Frans Mars zag de molens niet als de ruwe houten fabrieken waar 16 uur per dag werd gewerkt. Hij zag de molens als belangrijk erfgoed dat de moeite waard was om te bewaren. En hij had gelijk: tegenwoordig bezoeken honderdduizenden mensen de 13 molens van De Zaansche Molen. En de vereniging die ooit begon met 30 leden, telt nu 3600 betrokken erfgoedliefhebbers.

Het zal Frans Mars, Pieter Boorsma en de andere leden van het eerste uur genoegen doen als ze zouden weten dat op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe molenmuseum aan de Kalverringdijk. Het is de nieuwste parel van onze Wereld van Windmolens. Hier wordt op een eigentijdse manier de geschiedenis van de molens en de Zaanstreek vanaf het jaar 1600 verteld. Zeven Zaanse gidsen en één handelaar nemen u speels bij de hand. U ziet de veelheid aan molens die hier ooit hebben gestaan en begrijpt wat hun betekenis is geweest voor Nederland vanaf de Gouden Eeuw. U begrijpt het vernuft waarmee molens werden gebouwd, de fijnheid waarmee ze op schilderijen zijn vereeuwigd. Maar vooral maakt u hier kennis met de verhalen van molenaars, ondernemers, handelaren, uitvinders en harde werkers. Vanaf eind juni bent u van harte welkom.

Afbeelding: Frans Mars, getekend zelfportret ‘Voorwaarts Mars!’
Afbeelding: Luchtfoto van de molens en het Molenmuseum aan de Kalverringdijk.