2024EducatieNieuws
De Zaansche Molen blaast een nieuw kinderboek de wereld in!

De Zaansche Molen blaast een nieuw kinderboek de wereld in! De eerste exemplaren van “Wind in de Wieken, Jort en Jikke en de Wind” zijn feestelijk overhandigd.

Op dinsdag 13 februari 2024 zijn de eerste exemplaren van het kinderboek “Wind in de Wieken, Jort en Jikke en de Wind” officieel overhandigd aan de makers van het boek. Dit bijzondere moment vond plaats te midden van het creatieve team dat aan dit project heeft gewerkt, waaronder auteur en illustrator Gerro Riepema, vormgeefster Trudy Boom-Reuvekamp en Resi Veenman-Pranger, die de begeleiding en eindredactie voor haar rekening nam.

Gerro Riepema, die zich als vrijwilliger inzet bij het educatieteam van De Zaansche Molen, heeft met “Wind in de Wieken” een verhaal gecreëerd dat niet alleen vermaakt, maar ook educatief van grote waarde is. Het boek wordt gebruikt bij het educatieprogramma “Waaien en Draaien”, dat kinderen op speelse wijze kennis laat maken met de werking en het belang van windmolens, met speciale aandacht voor de historische molens De Bleeke Dood en De Huisman.

Het verhaal volgt twee nieuwsgierige kinderen, Jort en Jikke, die tijdens een stormachtige dag aan de kust op onderzoek uitgaan om de herkomst van de wind te ontdekken. Hun avontuur leidt hen langs diverse personages, waaronder een molenaar, een buurman die de was ophangt of de piloot, van wie ze telkens verschillende uitleg krijgen over de wind. Dit leidt tot een leuke ontdekkingsreis vol verrassingen en nieuwe inzichten.

“Wind in de Wieken” richt zich op beginnende lezers in groep 3/4 en is ook heel leuk om voor te lezen. Het introduceert kinderen op een toegankelijke manier aan woorden zoals windrichtingen en verschillende soorten wind, zoals tegenwind, rugwind en zijwind.

“Wind in de Wieken, Jort en Jikke en de Wind” is verkrijgbaar via onze webwinkel waar belangstellenden het boek direct kunnen bestellen, of verkrijgbaar bij het Molenmuseum en molen De Huisman.