€ 500.000,- VAN BANKGIRO LOTERIJ VOOR ONS MUSEUM

Vereniging De Zaansche Molen heeft voor de inrichting van het nieuwe Molenmuseum een bedrag van € 500.000,- ontvangen. Tijdens het Goed Geld Gala in Naturalis Leiden is dit bekend gemaakt.
Hoofdconservator Henk Heijnen van het Molenmuseum: “Ik sprong letterlijk een gat in de lucht. Fantastisch! Deze bijdrage helpt ons om de Wereld van Windmolens op het hoogste niveau gestalte te geven. Hiermee kunnen we de inrichting van het Molenmuseum volledig maken zoals we het voor ogen hebben. Bovendien is dit de ultieme erkenning voor het unieke verhaal van de 1100 Zaanse molens dat we vertellen. Het verhaal van ruim drie eeuwen Zaanse industriemolens.”

WERELD VAN WINDMOLENS
Het Molenmuseum staat fier zij aan zij met onze stoere industriemolens op de Zaanse Schans. Samen vormen zij de “Wereld van Windmolens”, een totaalverhaal: in de molens ondergaat de bezoeker de indrukwekkende kracht van de wind en de houten machinerie. In het museum ervaart hij de geschiedenis en de betekenis van de molens, als Nederlands erfgoed van wereldklasse. Hier gaat het over handel, cultuur en rijkdom, maar ook over hard werken, armoede en sociale ontwikkeling. Een multimediale tijdreis voor jong en oud, waarin alle zintuigen geprikkeld worden.

OPENING
Het Molenmuseum opent op 18 juni a.s. op de Zaanse Schans. Ook wordt dan, door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het eerste internationale congres rondom het molenaarsambacht gehouden. Dit ambacht is door UNESCO als immaterieel erfgoed aangewezen.
Bezoekers zijn vanaf 22 juni van harte welkom in het nieuwe museum.
Foto onder: Roy Beusker fotografie