Nieuwe spin geschonken door Windmolenmakerij Saendijck
Een spin op het nieuwe Molenmuseum

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden en beperkingen die de Coronacrisis met zich meebrengt, vordert de totstandkoming van het nieuwe Molenmuseum van Vereniging De Zaansche Molen gelukkig zonder noemenswaardige vertraging. Een feestelijke markering is de plaatsing van een prachtige spin op het dak van het museum.

Door de anderhalve meter maatregel kunnen we dit heugelijke moment niet groots en gezamenlijk vieren. Vandaar dat we via dit bericht u op de hoogte stellen van deze blijde boodschap.

Spinnen zijn er in soorten en maten. Hij dankt zijn naam aan het slanke voorkomen, dat hem inderdaad een spinachtig voorkomen geeft. Van oudsher deed de spin dienst als versiering en windwijzer op loodsen, pakhuizen en (molen)schuren. Deze typisch Zaanse gewoonte mag daarom niet ontbreken op ons nieuwe museum.
De spin op de kopgevel van het nieuwe Molenmuseum is een getrouwe kopie van de spin van watermolen Het Leven en werd gemaakt en geschonken door Windmolenmakerij Saendijck.
Saendijck: “Windmolenmakerij Saendijck bestaat vijfenveertig jaar en heeft deze spin cadeau gedaan aan de vijfennegentigjarige Vereniging De Zaansche Molen. Gefeliciteerd met het hoogste punt op De Wereld van Windmolens!”

Het sieraad markeert het moment waarop de bouwactiviteiten in het gebouw door aannemer Kenza uit Zaandam zijn afgerond en de fase van de museum inrichting door bureau Tekst & Uitleg begint.
Vanaf nu worden de museale elementen naar binnen gebracht. Het wordt een spannende periode waarin alle plannen en ideeën die we de laatste jaren hebben ontwikkeld letterlijk op hun plek gaan komen.

Op bijgaande foto staan v.l.n.r. Ron Blonk, Remco Kramer en Fred Havik van Windmolenmakerij Saendijck. Op de staart van de spin staat WvW en dit staat voor Wereld van Windmolens.