Nieuws2022Verfmolen De Kat
Verfmolen De Kat
Het geheim van de meester

In seizoen 5 van Het Geheim van de Meester speelt verfmolen De Kat een belangrijke rol. Molenaar Piet Kempenaar weet er meer van.

De Nachtwacht
In dit seizoen wordt er samen met kunstschilder Lisa Wiersma een reconstructie gemaakt van Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht. Om dit zo authentiek mogelijk te kunnen doen is gebruik gemaakt van verfstoffen van verfmolen De Kat.
En als er iemand is die weet hoe pigmenten werden gemaakt in de tijd van Rembrandt is het wel Piet Kempenaar: “Ik ben zo langzamerhand een éminence grise op het gebied van verfstoffen”, zegt hij. “De wereld van pigment is een fantastische wereld. Ik ben overal naartoe gevlogen om me hierin te verdiepen.” Zo is hij met de Franse organisatie Terres et Couleurs op zoek geweest naar aardkleuren in onder meer Brazilië, Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje en Italië. Ook heeft hij altijd veel gehad aan de samenwerking met Pieter Keune, een expert op verfgebied, die bij De Kat cursussen gaf over het maken van verf. Op de website van De Kat zijn diverse verfrecepten van Keune te vinden.

Kosten
“Rembrandt werkte op zich niet met peperdure materialen”, vertelt Piet Kempenaar. Maar dat de kosten van het materiaal evengoed flink konden oplopen weet hij nog uit het televisieprogramma de Rekenkamer, waarvoor hij alles op een tafel moest uitstallen wat Rembrandt nodig had voor het maken van een schilderij. De kosten werden opgeteld, en “het bedrag dat daaruit kwam was zo’n vijfentwintigduizend euro. En waar sta je dan eigenlijk naar te kijken als het klaar is? Naar gemalen steen en lijnolie.”

Pigmentkamer
In elke van de vier afleveringen is te zien hoe het reconstructieteam langskomt bij De Kat om verfstoffen op te halen. Heel bijzonder is het inkijkje in de pigmentkamer waar de pigmenten worden bewaard en waar verf wordt gemengd.

Zoon
Inmiddels is zoon Robbert in de voetsporen van zijn vader getreden en runt hij het bedrijf.

Uitzending
De serie begint maandag 25 januari om 20.25 uur op NPO2.

Het geheim van de meester
https://www.avrotros.nl/hetgeheimvandemeester/home/

Verfmolen De Kat
https://www.verfmolendekat.com/nl/de-verfmolen/verfstoffen/