Koninklijke onderscheiding
Koninklijke onderscheiding voor de molenaars Piet Kempenaar en Sjors van Leeuwen!

Vandaag, donderdag 18 juni 2020, ontvingen Piet Kempenaar en Sjors van Leeuwen een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hamming. Beide molenaars zijn gehuldigd vanwege hun grote verdiensten voor het behoud van het molenaarsambacht in zijn algemeenheid en voor De Zaansche Molen in het bijzonder.

Piet Kempenaar is misschien wel de meest gefotografeerde molenaar van de wereld! Miljoenen toeristen hebben een foto gemaakt van deze molenaar in authentieke molenaarskleren, klompen, zwarte pet en pijp. Piet is een bevlogen molenaar en ondernemer van verfmolen De Kat, zeilenmaker en vrijwilliger bij De Zaansche Molen. Vele molenaars hebben onder zijn hoede hun praktijkuren gedraaid in het kader van hun molenaarsopleiding.

Sjors van Leeuwen is al jaren het gezicht van specerijmolen De Huisman. Daarvoor is hij onder andere ook molenaar geweest van verfmolen De Kat. Sjors is een ambassadeur voor het culturele erfgoed in de Zaanstreek. Zijn kennis en deskundigheid zijn van onschatbare waarde met betrekking tot de (geschiedenis) van de molens in het algemeen en van de Zaanstreek in het bijzonder. Deze kennis stelt hij ook op zeer interessante wijze ter beschikking in artikelen en bij presentaties/lezingen. Zo heeft hij regelmatig een column in de Zaanse nieuwssite De Orkaan. Sjors heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de inhoud van het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans.

De huldigingen waren gepland samen met de start van het internationale molenaarscongres van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de opening van het nieuwe Molenmuseum. Vanwege de coronacrisis zijn beide evenementen uitgesteld. De officiële opening van het Molenmuseum staat gepland voor het najaar, maar het publiek is welkom vanaf 31 juli a.s. Dan start ook de tentoonstelling over het door UNESCO beschermde molenaarsambacht als immaterieel erfgoed.