Nieuws2022
De Bonte Hen ingericht als zendstation

Mills on the Air, De Bonte Hen ingericht als zendstation.

Op zaterdag 7 mei wordt het internationale radiozendamateur-evenement Mills on the Air (Molens in de Ether) georganiseerd met een opstelling bij oliemolen De Bonte Hen. Het evenement is ontstaan uit een initiatief van een Engelse molenaar die ook zendamateur was. Sinds 1996 stellen licentie houdende radiozendamateurs van over de hele wereld een zendstation op bij wind- of watermolens en maken verbindingen met andere radiozendamateurs die ook bij molens aanwezig zijn. Het doel van dit evenement is het onder de aandacht brengen van de betreffende molens, alsook het promoten van de radiozendamateurhobby.

De VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) afdeling Zaanstreek doet dit jaar voor het eerst mee met Mills on the Air om zo de Zaanse molens op de (radio)kaart te gaan zetten. Uiteraard werkt Vereniging De Zaansche Molen graag mee aan het evenement waarbij een tijdelijke zendinstallatie met antennes wordt opgebouwd bij De Bonte Hen op de Zaanse Schans. De aanwezige zendamateurs zullen graag publiek ontvangen om te demonstreren hoe verbindingen met andere zendstations tot stand komen.
De Bonte Hen is aangemeld in Engeland, zodat andere radiozendstation de Zaanse deelname via internet kunnen controleren en de informatie over de molen via een link kunnen bekijken.
De verbinding tussen de molens wordt bevestigd met een zogenaamde QSL kaart die speciaal voor dit evenement is ontworpen. Hierop staan de gegevens van de verbinding, een foto en korte beschrijving van de molen en de roepletters van het radiozendstation van de Zaanse afdeling (PI4ZAZ).

Meer info: Veron, afdeling Zaanstreek