2024Nieuws
Oefening grote brand in oliemolen De Bonte Hen

Op maandagavond 26 februari 2024 rukten de vrijwillige brandweerposten van Zaandijk en Wormer uit voor een oefening brand in de molen van De Bonte Hen.
Het was die avond donker en er blies een koude venijnige noordoosten wind over de polder. Geen pretje om buiten te zijn, maar ‘weer of geen weer’ de vrijwillige brandweerlieden kwamen met twee tankautospuiten, via het smalle fietspad, snel ter plaatse.
Hoofdmolenaar Jippe Kreuning stond de bevelvoerder op het dijkje voor de molen op te wachten. Hij vertelde dat er brand was uitgebroken in de kap van de molen en dat er ook iets mis was gegaan in de molenschuur en het ergste: er werden twee collega’s vermist!

De brandweerploegen van Zaandijk en Wormer verdeelden snel de taken: Zaandijk verkende de molenschuur en Wormer nam de kapbrand voor z’n rekening. De molen werd snel in het ‘daglicht’ gezet door grote hydraulische lichtmasten die op de brandweerwagens staan en vele slangen werden uitgerold om de brand te bestrijden. Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken hadden de organisatoren van de oefening een deel van de molenschuur met zogenaamde oefenrook gevuld en via het raampje in de kap van de molen was de gesimuleerde brand duidelijk zichtbaar.

De brandweerlieden baanden zich ondertussen een weg door de molen. Geen eenvoudige opgave vanwege het beperkte zicht door de rook, zware bepakking en het meezeulen van gevulde waterslangen. Gelukkig werden de vermiste personen snel gevonden en de brand geblust. Brandmeester!, gevolgd door het commando einde oefening.

Na het opruimen van alle materialen volgde er een nabespreking rond het vuister in de molen. De aandacht- en leermomenten van de oefening werden toegelicht door de organisatoren en na afloop hiervan gaf Jippe tekst en uitleg over het proces van het ‘olieslaan’ en waarom er tijdens het proces altijd rook in de molen staat. Al met al een geslaagde oefening waarbij de direct omliggende brandweerkorpsen weer kennis hebben gemaakt met ons belangrijke, maar o zo kwetsbare erfgoed.