2020Nieuws
Oliemolen Het Pink viert 400-ste verjaardag!

Op 3 oktober 2020 bestaat oliemolen Het Pink 400 jaar. Reden voor een klein feestje, al zal vanwege de corona-regels dit in besloten kring plaatsvinden.
De molen heeft een lange geschiedenis waarbij de molen meerdere functies heeft gehad. ”De eerste melding van het bestaan van de molen dateert uit 1620. Op 3 oktober van dat jaar kreeg de Oostzaner Jan Jansz. toestemming om ‘op de Coogh’ in de Banne van Westsanen met een houtzaagmolen gebruik te maken van de wind voor drie pond per jaar. Later bleek uit de constructie dat het soort molen foutief vermeld stond in de notariële acte. Het Pink was namelijk oorspronkelijk een wipmolen, een zgn. ‘enkele’ oliemolen. Toen Jansz een deel van de molen 18 jaar later verkocht, bleek dat hij inderdaad als oliemolen gebruikt werd. En dat is hij gebleven tot op de dag van vandaag.”

In 1939 werd Het Pink de eerste molen die in het bezit kwam van vereniging De Zaansche Molen. Kunstschilder en oprichter van De Zaansche Molen Frans Mars schilderde in de molen zijn wereldberoemde “Molenpanorama”, een van de topstukken uit de rijke collectie van De Zaansche Molen. Thans is het schilderij te bewonderen in het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans.

Op zaterdag 3 oktober wordt het 400-jarig bestaan dus sober gevierd. De molen zal wel trots draaien en de maalploeg zal op gepaste afstand met elkaar het glas heffen.
Lees hier de geschiedenis van deze molen uitgebreid vertelt door molenaar Sjors van Leeuwen.