Pluis de molenmuis

excursie naar het Molenmuseum

Thematiek: molens, windmolen, industriemolen, molenaar, museum, taal, rekenen, woordenschat, fijne motoriek, wind, windkracht, energie, wat maken molens

Canon: Het oudste moderne industrielandschap

Pluis

In het programma Pluis de Molenmuis krijgen kleuters de eerste kennismaking met een museum, de molens en het molenerfgoed in de Zaanstreek. Erfgoed bestaat niet alleen uit oude dingen maar ook uit de taal en de verhalen van vroeger. Met de typische woorden die bij de molens horen, zoals: de knecht, de meid, het graan, malen, de molenaar, de kiel, de klompen, het mutsje, de wieken, de olielamp, de molensteen, de bezem, beleven de kleuters het leven in en rondom de Zaanse Molens.

De kinderen worden ontvangen door de molenmeid en de molenaar en gaan eerst een film bekijken over Pluis de Molenmuis. Dan krijgen ze een zoekkaart en gaan ze het Molenmuseum in, op speurtocht naar de muizen. Op de verschillende plekken is een leermoment, een kleurmogelijkheid en momenten waarop wordt gezongen.

Spelenderwijs ontdekken de kinderen o.a. hoe het komt dat molenwieken draaien, Na het vinden van alle verstopplekjes krijgen de kinderen een blaasmolentje om mee naar huis te nemen.
Ze gaan terug naar huis vol van alle nieuwe indrukken die ze hebben opgedaan in het museum en wat ze onderweg gezien hebben.

Bij dit programma is een lesbrief die vooraf of na afloop van de excursie in de klas gebruikt kan worden. Speciaal onderwijs? Neem contact op met het Molenmuseum.

 

NB Parkeren met een bus kan alleen op het parkeerterrein van de Zaanse Schans (betaald). De looptijd is ongeveer 15-20 minutren over de Zaanse Schans en de dijk met de molens.
Het is ook mogelijk om met auto’s te komen, deze kunnen geparkeerd worden op het terrein van het Molenmuseum.

Voor wie: Groep 1 en 2

Speciaal onderwijs? Neem contact met ons op.

Waar: Molenmuseum, Kalverringdijk 30, 1509 BT Zaandam

Wanneer: Maandag, woensdag en vrijdag 9.00-10.15 uur en 10.30-11.45 uur

Contact: [email protected] of (075) 621 5148

Contactpersoon: educatiemedewerker Molenmuseum

Prijs: € 130,00 voor de hele klas

In de klas

Bij dit programma is een gratis lesbrief die vooraf of na afloop van de excursie in de klas gebruikt kan worden.