Nieuws2024
Proef druktebeheersing en entreeheffing op de Zaanse Schans

Van alle 2,5 miljoen bezoekers per jaar op de Zaanse Schans komt slechts een deel in een molen of een museum. Massa’s mensen lopen over de smalle paden en maken foto’s van de molens en de huizen zonder dat zij ergens toegang voor betalen. De Schans is immers publiek terrein waar mensen werken, wonen, doorheen fietsen en vrij rondlopen. Maar al die bezoekers belasten het gebied wel en kijken naar het erfgoed alsof het onderhoud niets kost. Bovendien blijft het aantal bezoekers groeien en raakt de Schans overvol. Daarom vindt deze zomer een pilot druktebeheersing en entreeheffing plaats.

Nieuwe entreetickets
Half mei start de pilot met tellingen van bezoekers en verkeer op verschillende plekken op de Schans. Bovendien worden bij de ingangen West (bij de Tinkoepel) en Oost (bij de brug naar het Schippersplein) informatie- en ticketverkooppunten ingericht. De verkoop van de nieuwe tickets voor toegang tot molens en musea start op 10 juni. Er kan alleen worden betaald met Pin of creditcard, cashgeld wordt niet geaccepteerd. Verkoop van alle andere entreekaarten wordt gestaakt, dus het nieuwe ticket verschaft de enige mogelijkheid om molens en musea te bezoeken. Behalve op de centrale verkooppunten bij de entrees van de Zaanse Schans worden tickets ook verkocht aan de deur van molens en musea. Een ticket kost € 17,50 per volwassene, € 12,50 voor kinderen t/m 17 jaar en voor groepen van minsten tien mensen wordt een prijs gevraagd van € 15,00 per persoon. Het kopen van tickets wordt gestimuleerd maar is niet verplicht. De mogelijkheid van vrij rondlopen blijft, want er komt geen hek om de Schans. Uiteraard blijft het voor de leden van De Zaansche Molen mogelijk om met hun lidmaatschapskaart de molens te bezoeken.

Druktebeheersing
Verder is nieuw dat er gastvrouwen en -heren zullen worden ingezet voor druktebeheersing en om bezoekers de weg te wijzen. Bij grote drukte zullen zij op de paden eenrichtingverkeer instellen. Tenslotte wordt er nog een extra toiletvoorziening ingericht bij de busparkeerplaats, achter de fotowand.
De pilot duurt tot medio september waarna alle tijdelijke voorzieningen, zoals ticketloketten en extra toiletvoorziening weer worden afgebroken. Eind september vindt een evaluatie van de pilot plaats en in oktober wordt besloten welke maatregelen in 2025 definitief zullen worden doorgevoerd.