Van boom tot plank

Excursie naar houtzaagmolen Het Jonge Schaap

Thematiek: molens, windmolen, industriemolen, molenaar, houtzaagmolen, techniek, erfgoed, geschiedenis van de Zaanstreek, houtzagen, oude beroepen, industrie, 21e eeuwse vaardigheden, actief, Zaanse Schans, houtzaagmolen Het Jonge Schaap

Canon: Het oudste moderne industrielandschap, De Zaanse Scheepsbouw

Houtzaagmolens waren de meest voorkomende molens in de Zaanstreek in de tijd dat bijna alle huizen en alle schepen van hout gemaakt werden. De kinderen kunnen bij, voldoende wind, zien hoe een boomstam met windkracht uit het water wordt getrokken en daarna tot planken of balken wordt gezaagd. Dat is een spectaculair schouwspel. Oftewel: Van boom tot plank!

Opzet van het programma:

De kinderen worden ontvangen in de molen. Tijdens een film van 10 minuten kunnen zij zien hoe een molen wordt gebouwd en hoe een houtzaagmolen werkt. De groep gaat eventueel gesplitst verder.

Natuurlijk krijgen ze een uitgebreide uitleg bij de zaagvloer van deze immense molen. In de presentatie-molenkelder gaan zij op zoek naar antwoorden, die de begeleiders ze zullen stellen.

Op het terrein van houtzaagmolen Het Jonge Schaap zijn heel veel bijzondere plekken om te ontdekken. De begeleiders nemen de kinderen mee om dit te laten zien.

Voor wie: Groep 5 t/m 8 en voortgezet onderwijs.

Speciaal onderwijs? Neem contact met ons op.

Waar: Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans, Kalverringdijk 31 a, Zaandam

Duur: 5 kwartier

Praktische informatie en boeken

E: [email protected]

T: (075) 621 5148

Contactpersoon: educatiemedewerker Molenmuseum

Prijs: € 125,00 voor de hele klas

In de klas: Bij dit programma is een gratis lesbrief die vooraf of na afloop van de excursie in de klas gebruikt kan worden.

Instructiebrief voor het bezoek

Lesbrief