2021Nieuws
Lezing door Ron Couwenhoven
Ridders van de molen
Vanaf dit najaar diverse activiteiten van De Zaansche Molen

Vanaf dit najaar diverse activiteiten van De Zaansche Molen
Met o.a. de sneak preview van de film ‘Windpapiermolen De Schoolmeester’ en de boekpresentatie van Ron Couwenhoven: ‘Zaanse verhalen 2021: 36 Molens aan de Kalverringdijk’.

Dit najaar organiseert De Zaansche Molen een aantal bijeenkomsten en lezingen. Voorzitter Jan Goedhart: “Een bijzonder jaar ligt achter ons. Tijdens de corona crisis was het niet of nauwelijks mogelijk bezoekers te ontvangen. Ondertussen bouwden wij aan onze ‘Wereld van Windmolens’ en het nieuwe Molenmuseum. Het is nu eindelijk weer de tijd om mensen te laten zien hoe bijzonder de molens en hun geschiedenis zijn.”
De molens in de Zaanstreek maken al meer dan drie eeuwen allerlei producten, van hout en olie tot papier en snuiftabak. Die geschiedenis is veelomvattend en vormt een belangrijke bouwsteen in de Nederlandse geschiedenis. Dat is de reden waarom De Zaansche Molen met de Wereld van Windmolens het publiek een beeld wil geven van de molengeschiedenis. In de molens maken bezoekers kennis met de werkende historie. In het Molenmuseum wordt op eigentijdse wijze het verhaal van die historie verteld. En vanaf dit najaar zijn er kleinschalige bijeenkomsten en lezingen om het publiek kennis te laten maken met een aantal specifieke en bijzondere aspecten van de molens.

Donderdag 21 oktober, film & bezoek papiermolen: Het beste papier ter wereld met de sneak preview van de film ‘Windpapiermolen de Schoolmeester’ – geannuleerd
Papier werd gemaakt van lompen en van oudsher gebruikt als verpakkingsmateriaal én om op te schrijven. De eerste papiermolens in de Zaanstreek stammen uit het begin van de 17e eeuw. De namen van belangrijke papiermakers zoals Honig en Van der Ley zijn onder andere terug te vinden in de watermerken.
De Schoolmeester is de laatste en dus enige papiermolen ter wereld die op windkracht werkt. In deze historische molen krijgen bezoekers op donderdag 21 oktober de sneak preview te zien van de film ‘Windpapiermolen De Schoolmeester’. Het authentieke proces laat het ambacht zien van papier maken met behulp van een windmolen. Na de film is er gelegenheid om de papiermolen te bezoeken en vragen te stellen aan de molenaar. Aan het einde van de bijeenkomst weten bezoekers hoe er in vroeger eeuwen papier werd gemaakt, en waarom het Zaanse papier het beste ter wereld was.

Zaterdag 20 november, boekpresentatie & lezing: ‘Zaanse verhalen 2021: 36 molens aan de Kalverringdijk’
Auteur en molenautoriteit Ron Couwenhoven brengt ieder jaar een boek uit dat ingaat op een specifiek onderwerp binnen de Zaanse molengeschiedenis. Onderhoudend en informatief neemt hij de 36 molens onder de loep die in de loop der eeuwen aan de Kalverringdijk hebben gestaan. Na al die eeuwen staan er gelukkig nog steeds een paar unieke molens, zoals De Ooievaar en De Bonte Hen.
De lezing kan op geen betere plek plaatsvinden dan in het Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans. Ron Couwenhoven presenteert hier zijn nieuwe boek ‘Zaanse verhalen 2021: 36 molens aan de Kalverringdijk’ en licht de inhoud toe.

Vrijdag 17 december, rondleiding & lezing: Ridders van de molen
In 2017 is het vak molenaar door UNESCO officieel erkend als immaterieel erfgoed. Molenaars van De Zaansche Molen houden het ambacht met liefde en doorzettingsvermogen in stand en staan zo in een eeuwenoude traditie. Hun kennis en deskundigheid is van onschatbare waarde. Om de molenaar te eren werd in 2020 de fototentoonstelling ‘Ridders van de molen’ geopend in het Molenmuseum. Tegelijkertijd verscheen het fotoboek ‘Ridders van de molen’, gemaakt door De Zaansche Molen met foto’s van de jonge fotograaf Jeroen Nieuwhuis van NEW DAY studio. Aan de hand van deze foto’s geven de samenstellers van de tentoonstelling een rondleiding en houdt hoofdconservator Henk Heijnen een lezing over het molenaarsambacht.

Agenda
Alle bijeenkomsten zijn kleinschalig en geven plek voor ongeveer 25 gasten. Plaatsen worden toegekend bij binnenkomst. Hieronder genoemde prijzen zijn inclusief koffie en thee.

Het beste papier ter wereld (film & rondleiding):
Datum: donderdag 21 oktober van 15.00 tot 16.30 uur, of van 17.00 tot 18.30 uur. Entree: € 25,- (€ 15,- voor leden van Vereniging De Zaansche Molen). Aanmelden: kan tot 10 oktober. Bezoekers kunnen hiervoor hun naam, telefoonnummer en aantal kaarten onder vermelding van ‘Het beste papier’ doorgeven aan [email protected]. Wilt u aangeven voor welk tijdstip (15.00 of 17.00 uur) u reserveert.

36 molens aan de Kalverringdijk (boekpresentatie & lezing):
Datum: Zaterdag 20 november van 15.00 uur tot 17.00 uur. Entree: € 25,-, inclusief een exemplaar van het boek ‘36 molens aan de Kalverringdijk’. Aanmelden: kan tot 11 november. Bezoekers kunnen hiervoor hun naam, telefoonnummer en aantal kaarten onder vermelding van ‘De 36 molens’ doorgeven aan [email protected]. Wilt u aangeven voor welk tijdstip (15.00 of 17.00 uur) u reserveert.

Ridders van de Molen (rondleiding & lezing):
Datum: Vrijdag 17 december van 15.00 uur tot 16.30 uur, of van 17.00 tot 18.30 uur. Prijs: € 25,- (€ 15,.- voor leden van Vereniging De Zaansche Molen). Aanmelden: kan tot 9 december. Bezoekers kunnen hiervoor hun naam, telefoonnummer en aantal kaarten onder vermelding van ‘Ridders’ doorgeven aan [email protected]. Wilt u aangeven voor welk tijdstip (15.00 of 17.00 uur) u reserveert.

Betaling
De aanmelding is definitief wanneer geïnteresseerden voor aanvang het verschuldigde bedrag over hebben gemaakt op rekeningnummer NL66INGB0000563469 ten name van De Zaansche Molen en onder vermelding van de naam van de activiteit.