2023Nieuws
Waarom draait De Kat niet?

Verfmolen De Kat is het visitekaartje van de vereniging, de molen die altijd open is voor publiek en de vele bezoekers met draaiende wieken verwelkomt zodra de wind een beetje waait. Maar de wieken staan nu al geruime tijd stil, hoe komt dat?

Oorzaak onderzocht
Toen eind september de zomerzeilen werden vervangen door de winterzeilen, werd er een scheur van ongeveer tien centimeter ontdekt in een van de roeden. Dat was een alarmerende ontdekking, temeer daar de roede met 12,5 miljoen omwentelingen nog lang niet aan vervanging toe is. Daarom werd De Kat per direct stil gelegd en zocht de Technische Adviescommissie (TAC) contact met de leverancier van de roede. Deze gerenommeerde leverancier, die uitsluitend met gecertificeerd staal werkt, kon echter geen antwoord geven op de vraag wat de oorzaak van de scheur zou kunnen zijn en stelde voor om hiernaar onderzoek te laten doen in een gespecialiseerd laboratorium in Amsterdam.

De Kat Blijft open
Het stuk van de roede waarin de breuk zich bevindt, is vervolgens uitgezaagd en naar het laboratorium gebracht. Hangende de uitkomst van het onderzoek is wel al duidelijk dat de roede in zijn geheel vervangen zal moeten worden. Omdat ook de andere roede van De Kat uit dezelfde productietijd komt, zal ook deze moeten worden vervangen. Inmiddels zijn er dus twee nieuwe roeden besteld. Of de kosten daarvan kunnen worden verhaald, zal moeten blijken uit het onderzoek. In ieder geval is het de bedoeling dat De Kat voor aanvang van het toeristenseizoen 2024 weer kan draaien. Tot zolang staat de molen stil. Niettemin blijft De Kat open voor publiek en hebben de molenaars meer tijd om de bezoekers rond te leiden.