2024Nieuws
Wat is er aan de hand op de Schans?

De molens op de Zaanse Schans zouden de trots moeten zijn van elke Zaankanter, zowel hier geboren en getogen als import. Want bijna alle molens zijn in topconditie! Maar wie goed kijkt, merkt dat er nog wel enkele vlekjes (!) weggewerkt moeten worden. Lopend over de Kalverringdijk ziet de oplettende wandelaar zeilen tegen de topgevel van de houtloods bij De Gekroonde Poelenburg, De Kat die niet draait en Het Klaverblad waarvan het bovenhuis is verdwenen. Wat is er aan de hand en wat wordt er aan gedaan?

Poly
Zomerstorm Poly veroorzaakte in juli verleden jaar veel schade in de Zaanstreek, ook op de Zaanse Schans. Zo werd een deel van de topgevel van de houtloods bij De Gekroonde Poelenburg weggeblazen. De Zaansche Molen dekte de gevel direct af met een zeil en liet molenmaker en monumentenbouwer Jonker een prijsopgave maken voor het herstel. De prijsopgave werd ingediend bij de verzekering, maar het duurde een poos voordat duidelijk werd of de verzekering de stormschade ook daadwerkelijk zou vergoeden. Intussen ging Jonker failliet en lukte het door de algemene drukte in de aannemerij niet om de opdracht bij een ander neer te leggen. Gelukkig maakt Jonker een doorstart en zal het bedrijf het herstel zo spoedig mogelijk ter hand nemen. Maar er is helaas nog geen planning voor gemaakt.

Niet op de plank
Bovengenoemde schade is klein bier vergeleken bij de problemen op De Kat. Hier werd eind september een breuk geconstateerd in een van de roeden. De molen werd direct stilgelegd en na onderzoek bleek dat beide roeden vervangen moeten worden. Maar nieuwe roeden liggen niet ergens op de plank, ze worden slechts door enkele leveranciers in opdracht vervaardigd. Bij de firma Vaags in Aalten is het staal-constructiewerk van de roeden van De Kat inmiddels gereed Ze zijn nu naar een bedrijf dat ze voorziet van een sterke coating zodat de weersinvloeden er nauwelijks invloed op kunnen hebben. Binnen enkele weken worden de roeden in de Zaanstreek verwacht. Het maken van het houten hekwerk (waarop o.a. de zeilen worden voorgelegd) is opgedragen een Nieuwenhuijs & Peetoom in Krommenie. De roeden zullen naar hun werkplaats worden getransporteerd waar al het houtwerk pasklaar wordt gemaakt: het zogenaamde optafelen. Ook daarvoor zijn de voorbereidingen al in gang gezet. Als dit werk is gedaan zullen de roeden medio april in de askop van De Kat worden gestoken.

Spint
In het bovenhuis van standaardmolen Het Klaverblad, aan het einde van de Kalverringdijk, werd vorige zomer spint geconstateerd. Dat wil zeggen dat er zoveel rotte plekken waren in het hout van het bovengedeelte van de kleine molen dat het geheel vervangen moet worden. Eind november werden de roeden verwijderd en op een dekschuit naast de lattenzager gelegd. Vervolgens werd het bovenhuis begin december van de molen gehesen en naar de werkplaats vervoerd van de jonge molenmaker Stan Baltus (17). Baltus is sinds zijn elfde jaar kind aan huis op Het Klaverblad en kent de molen als zijn broekzak. Hij vervangt de aangetaste grenen balken door nieuwe azobé balken en timmert een geheel nieuwe hardhouten buitenkant. Een grote klus maar Baltus verzekert alles voor Pasen gereed te hebben. Het Klaverblad is niet van De Zaansche Molen maar in privé handen.