2022Nieuws
Het stokje is letterlijk overgedragen
Molenaar en papiermaker Arie Butterman met pensioen

Molenaar en papiermaker Arie Butterman met pensioen

Na vijftig dienstjaren nam Arie Butterman op 22 april afscheid als molenaar van papiermolen De Schoolmeester. Voorafgaand aan zijn afscheidsreceptie in de Westzaanse molen vond in De Fabriek in Zaandam de première plaats van de documentaire over de Schoolmeester en het oude papiermakersambacht. Vanzelfsprekend had Butterman hierin de hoofdrol. Een rol die hij niet hoefde te spelen, want hij bleef gewoon zichzelf. En dat kan niemand beter dan hij.
Wie schrijft die blijft, is een bekend gezegde. Maar wie een hoofdrol in een film speelt, of liever de hoofdfiguur is in een historische documentaire, is zeker onsterfelijk. Ook na zijn dood – en dat is gelukkig nog heel ver weg – zal Butterman het verhaal over De Schoolmeester blijven vertellen. Steeds weer aan nieuwe generaties. En al die mensen zullen hem als molenaar van De Schoolmeester blijven herinneren. Tot in lengte van dagen.

Tijdmachine
Arie Butterman was altijd tegen elke verandering in en aan De Schoolmeester. Daarover was niet iedereen het altijd met hem eens, maar achteraf kunnen we er blij om zijn. Want waar zie je nog hetzelfde als de mensen in de zeventiende eeuw? De Schoolmeester is in originele staat een tijdmachine waar je binnenstapt om iets bijzonders te ondergaan. Voor Butterman was dat overigens niet altijd gemakkelijk. Het betekende in de winter soms werken in extreme kou en in de zomer vaak in hitte. Maar Butterman paste zich daarop aan. Hij wilde geen verwarming of welke andere aanpassing dan ook.

Weer een Butterman
De Zaansche Molen is Arie Butterman dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan voor het in werking houden van De Schoolmeester en het produceren en verkopen van een enorme hoeveelheid Zaansch Bord, vijftig jaar lang! De vereniging heeft er overigens alle vertrouwen in dat de molen in de toekomst prima blijft draaien en papier produceren, want de nieuwe molenaar heet ook Butterman. Zoon Ron veel succes en plezier bij het werk, vader Arie geniet van je pensioen!

Kijk hier voor de Windbrief special over de lange molenaars- en papiermakerscarrière: Windbrief Special Arie Butterman 2022