De Jonge Dirk
Type:papier- en slijpmolen
Bouwjaar:1908
Eigenaar:Vereniging De Zaansche Molen
Molenaar:Bart Stuurman
Locatie:Aan de Weelsloot, ten oosten van Het Prinsenhof in Westzaan
Telefoonnummer:075-6215148 (kantoor De Zaansche Molen)
Mailadres:[email protected]

GESCHIEDENIS

De nieuwste aanwinst voor De Zaansche Molen is De Jonge Dirk. De molen begon zijn bestaan als Indies Welvaren aan Het Blauwepad in Zaandam. De heer Heikebertus Schoe ontwierp en bouwde de molen eigenhandig, een opmerkelijke en bijzondere prestatie, zeker gezien het feit dat Schoe geen molenmaker was. Aanvankelijk werd de molen gebruikt als specerijmolen met Verkade als grootste klant. In 1914 mechaniseerde Schoe de molen. Na zijn dood raakte Indies Welvaren in verval. Molenkenner Jo Vooren ontfermde zich in 1958 over de resten en bracht ze naar Westzaan, waar hij de molen onder de naam De Jonge Dirk weer tot leven bracht. Het machinedeel werd overgebracht naar De Huisman, die sinds 1955 op de Zaanse Schans staat. De Jonge Dirk is een kleine, maar veelzijdige molen. Samen met De Schoolmeester en Het Prinsenhof is de molen gezichtsbepalend voor Westzaan. Naast De Jonge Dirk staat het weidemolentje De Zwaan.

Weidemolen De Zwaan staat sinds 1975 in het Westzijderveld te Westzaan naast molen De Jonge Dirk. Voor welke polder deze houten molen oorspronkelijk is gebouwd is niet precies bekend, wel werd hij in 1947 aan De Zaansche Molen geschonken en bij die gelegenheid voor molen Het Pink in Koog aan de Zaan geplaatst. De molen had toen een vlucht van 5,20 meter en aan het bovenhuis een houten windvaan en houten trap aan de achterzijde. Ook bevond zich onderin de molen een houten waaierpomp.

Nadat de molen daar was omgewaaid is hij na restauratie in april 1975 in het Westzijderveld, nabij molen De Jonge Dirk (gemeentelijk monument), in Westzaan geplaatst. De molen kwam in handen van de eigenaar van de grond en de naastgelegen Jonge Dirk. De vlucht is toen vergroot tot 6,70 meter en windvaan en trap werden vervangen door een staartkruiing. De molen bemaalt een sloot op het eiland.

Vanaf 1981 was de molen eigendom van Hessel de Vries. Na zijn overlijden heeft De Zaansche Molen het eiland met de molens De Jonge Dirk en De Zwaan overgenomen van familie De Vries.

Meer geschiedenis: Klik hier