Speurtocht in het Molenmuseum

“Kinderarbeid in het Molenmuseum?!”

Ons bereikte het schokkende bericht dat er sprake is van kinderarbeid in het Molenmuseum op de Zaanse Schans. Hoog tijd dus om te onderzoeken wat er waar is van dit gerucht. Al snel kwamen wij er achter dat er in dat Molenmuseum heel wat aan de hand is.

Vroeger werkten kinderen lange dagen in de molens. Was je 12 jaar, dan ging je van school en ging je werken voor een baas. Dat was geen lolletje. In de film “Op je klompen naar je werk” wordt dat maar al te duidelijk.

De jonge museumbezoekers van vandaag worden tijdens het bezoek aan het Molenmuseum aangespoord goed na te denken over die kinderarbeid van vroeger. Ze gaan het ook zelf beleven.

Maar het wordt niet zo zwaar als vroeger. En na gedane arbeid (een speurtocht door het museum) wacht er een welverdiende beloning: iedereen krijgt een eigen loonzakje met daarin “zuurverdiende” echte centen. Vroeger moesten alle centjes thuis worden ingeleverd zodat moeder er brood van kon kopen. Vandaag is het leven niet zo moeilijk. Je leert het spelenderwijs in het Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30, Zaanse Schans.

Wanneer: doorlopend

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Aanmelden niet nodig