2023Nieuws
Zaanse Molendag 2023

Draaiende Wieken tijdens Zaanse molendag op zaterdag 30 september

Op zaterdag 30 september aanstaande, volgens de jaarlijkse traditie, is het weer Zaanse molendag. De Zaanse industriemolens openen bijna allemaal hun deuren voor het publiek, en bieden een uitgelezen gelegenheid om, naast de welbekende molens op de Zaanse Schans, ook minder bezochte molens te ontdekken.

Molens zijn misschien wel het belangrijkste symbool van Nederland. In ieder geval geldt dat voor de Zaanstreek, waar meer dan duizend molens vanaf de zestiende eeuw het eerste industriegebied ter wereld vormden. Stap terug in de tijd en zie wat de molens van toen nu nog steeds op dezelfde wijze produceren.

Een Authentieke Belevenis

Hoe harder het waait, hoe sneller de wieken draaien en hoe meer de molen staat te schudden. Maak dat mee op de Zaanse molendag zaterdag 30 september. Het is alsof je in een tijdmachine stapt en een belevenis ondergaat van eeuwen terug. Zien, voelen en ruiken hoe een industriemolen van binnen werkt, is een compleet andere ervaring dan het alleen van buiten zien hoe hij draait. De molenaars van de monumentale molens staan klaar om de bezoekers het productieproces te laten zien. Zij zijn trots op hun molens, net zo als elke Zaankanter dat mag zijn.

Draaiende Wieken

Onze molens bevinden zich op diverse locaties, waaronder in Zaandam, Zaandijk, Wormer, Westzaan en Koog aan de Zaan. Dit jaar zijn ook Molen De Paauw in Nauerna en biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan voor het publiek geopend. Bij gunstige windomstandigheden zal de Zaanstreek op deze dag bruisen met draaiende wieken.

Tip: Maak gebruik van de molenfietsroute om langs alle molens te fietsen. Link naar molenfietsroute beschikbaar in onze webwinkel of te verkrijgen in de Zaanstore.

Hoogtepunten

Dit jaar staat molen De Bonte Hen in het teken van ambachten, met onder andere demonstraties van zeilenmakerij en harenmakerij. Vanaf papiermolen De Schoolmeester is er zelfs een bootverbinding beschikbaar naar De Jonge Dirk, die de kleinste molen is van vereniging De Zaansche Molen, evenals naar molen Het Prinsenhof.

Oliemolen De Ooievaar, gelegen op het terrein bij Duyvis, zal ook op deze dag opengesteld zijn voor bezoek. Voor toegang tot deze molen is vooraf aanmelden per e-mail vereist, met beschikbare tijden om 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden kan via telefoonnummer 075-6215148 (optie 5) of per e-mail via [email protected].

Lees verder en reserveren voor molen De Ooievaar