De Bonte Hen
Type:Oliemolen
Bouwjaar:1693
Eigenaar:Vereniging De Zaansche Molen
Molenaar:Jippe Kreuning
Locatie:Zaanse Schans, Kalverringdijk 39, 1509 BT Zaandam
Telefoonnummer:075-6217452
Mailadres:[email protected]

GESCHIEDENIS

Sinds 1935 stond er aan de Kalverringdijk, bijna recht tegenover de Zaandijkersluis, het restant van een molen. Dit behoorde aan de oliemolen De Bonte Hen of wel De Kip, die oorspronkelijk als houtzaagmolen werd gebouwd. De kans is groot dat hij in of vlak na 1693 werd gesloopt, want in dat jaar werd hij te koop aangeboden. Omdat er nadien niets meer vernomen wordt van een houtzaagmolen op die plek aan de Zaan en wel van een oliemolen, moet worden aangenomen dat de houtzaagmolen is gesloopt en vervangen door een oliemolen.

Deze draaide tot 1926 en werd een kleine tien jaar daarna onttakeld tot stellinghoogte.

Veertig jaar later zou de oliemolen – gerestaureerd en wel – weer gaan draaien. Maar voor het zover was, moest er nog heel wat water door de Zaan stromen. In 1973 wist de Vereniging De Zaansche Molen het molenrestant van De Bonte Hen te verwerven. Via een actie met ‘Certificaten van Deelnemerschap’, die ƒ175.000,- opleverde, kreeg de molen-in- herbouw vele ‘eigenaren’ en kon de restauratie beginnen. Een forse overheidssubsidie zorgde er ten slotte voor dat De Bonte Hen op de dag van het 50-jarig jubileum van Vereniging De Zaansche Molen toegevoegd kon worden aan haar rijke molenbezit. De molen is nu ingericht als oliemolen, zoals dat hoort, met een koppel kantstenen, een voor- en een naslag, met vuisters en stampers… men kan er zo mee aan het werk. En dat gebeurt dan ook regelmatig!

‘ Meesters in de Molens, is een permanente expositie met een overzicht van beroemde schilderijen waar de molens een hoofdrol spelen’.

Meer geschiedenis en informatie: Klik hier